Onderzoek wijst uit: BDSM-ers zijn psychisch gezonder dan vanilla’s

Onderzoek wijst uit: BDSM-ers zijn psychisch gezonder dan vanilla’s

Bron:
Bondage Benefits: BDSM Practitioners Healthier Than ‘Vanilla’ People
Stephanie Pappas, LiveScience Senior Writer

Ondanks het feit dat hun seksuele voorkeuren omschreven worden in de vijfde editie van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) als ‘mogelijk problematisch’, zijn mensen die in de slaapkamer spelen met zwepen en kettingen mogelijk psychisch gezonder dan mensen die dat niet doen.

Een nieuwe studie wijst uit dat beoefenaars van bondage, discipline, sadisme en masochisme (waar de afkorting BDSM vandaan komt), beter scoren op diverse persoonlijkheids- en psychologische maatstaven van “vanilla” mensen die niet aan ongebruikelijke vormen van seks doen. 

De DSM-5 is nieuwste versie van het naslagwerk wat door veel mensen (niet iedereen!) als de universele authoriteit op het gebied van psychiatrische aandoeningen gezien wordt. Het is een naslagwerk, een grote lijst van psychiatrische aandoeningen. BDSM is in de DSM-5 opgenomen als een parafilie (een afwijkende seksuele fixatie) die als psychiatrische stoornis gezien  kan worden als het de BDSM-er of andere mensen schade toebrengt. Dit leidt al jaren tot discussie tussen kinky communities en psychiaters, en ook tussen psychiaters die wel/niet vinden of seksuele voorkeuren überhaupt wel moeten worden opgenomen in de “psychiatrische bijbel”.

Kinky controverse

Er zijn psychiaters die het stigmatiserend vinden dat BDSM en andere kinks in de DSM-5 zijn opgenomen. Met name omdat uit diverse studies nog nooit is gebleken dat genieten van seks in combinatie met pijn gelinkt kan worden aan psychologische problemen. Deze studie, gepubliceerd op 16 mei in het  Journal of Sexual Medicine, wijst uit dat BDSM-ers mogelijk zelfs psychologisch gezonder zijn dan de gemiddelde mens.

BDSM-ers “verschilden niet van de rest van de bevolking en daar waar er wel verschillen te zien waren, waren de verschillen altijd gunstiger”, aldus Andreas Wismeijer die dit onderzoek leidde. Wismeijer is psycholoog aan Nyenrode Business University en heeft dit onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Tilburg.

Wismeijer’s onderzoeken richten zich typisch op de psychologie van geheimen en geheimzinnigheid, en zo ook  dit onderzoek. Met dank aan More-M, de oprichter van Nederland’s grootste BDSM web forum BDSMzaken.nl werd de oproep voor Wismeijer’s onderzoek verspreid onder honderden BDSM-ers. De online vragenlijst was lang en intensief en is ook voorgelegd aan mensen die niet aan BDSM deden via de website van een vrouwenmagazine, via een persoonlijke geheimen website en via de website van een universiteit.

Gezonde voorkeur

Geen van de deelnemers wist waar de vragenlijst voor was, behalve dat het een onderzoek naar ‘menselijk gedrag’ was. In totaal hebben 902 BDSM-ers en 434 vanilla deelnemers de vragenlijsten ingevuld die gingen over persoonlijkheid, gevoeligheid voor afwijzing, manier van binden in relaties en geluk.

De onderzoekers kozen deze basismaatstaven omdat eerdere onderzoeken onder BDSM-ers zich vooral richtten op narigheid: of ze vaker psychologische afwijkingen hebben of vaker verkrachtingen en mishandeling aangaven in vergelijking met de rest van de bevolking (onderzoek wees uit dat dit niet het geval was).

De nieuwe resultaten laten zien dat gemiddeld genomen BDSM-ers niet vaker of meer gestoord zijn dan de gemiddelde bevolking. Ze zijn extraverter, staan meer open voor nieuwe ervaringen en leven bewuster dan vanilla deelnemers. Ze waren ook minder neurotisch, een persoonlijkheidsstoornis veroorzaakt door angst. BDSM-ers scoorden ook lager dan het gemiddelde op afwijzingsgevoeligheid, een maatstaf voor hoeveel zorgen mensen zich maken over of ze wel geliefd zijn of niet.

De onderzoekers constateerden dat BDSM-ers een hogere mate van geluk in de twee voorafgaande weken toonden dan niet-BDSM-ers, en ze waren er meer zeker van dat ze een hechte relatie hadden.

3 procent van de mannen die deelnamen aan het onderzoek gaven aan onderdanig te zijn, 48 procent gaf aan dominant te zijn en 18 procent gaf aan te switchen. Van de vrouwen was ongeveer 75 procent onderdanig, 8 procent dominant en 16% was switch.

Deze rollen lieten ook verbanden zien met psychologische gezondheid, bijvoorbeeld dat dominanten op alle punten het hoogste scoorden, onderdanigen het laagste en switches er tussenin. Onderdanige mensen scoorden echter nooit lager dan de vanille deelnemers op geestelijke gezondheid, en scoorden vaak hoger, zo vertelde Wismeijer aan LiveScience.

“Binnen de BDSM community werden [onderdanigen] altijd gezien als de meest kwetsbaren, maar er was geen enkel resultaat waarbij de onderdanigen minder gunstig scoorden dan de controlegroep” aldus Wismeijer.

Seksuele gezondheid

Het onderzoek is enigszins beperkt door een zelf-selecterende responsgroep en door het feit dat de BDSM-ers hadden kunnen antwoorden op een manier waarop ze er beter uit komen en om stigma’s te voorkomen, zegt Wismeijer, maar het feit dat de deelnemers niet wisten waar het onderzoek voor was neemt die zorg voor een deel weg. De resultaten zijn reden voor geestelijke gezondheidszorg professionals om BDSM-ers wat meer te accepteren, zegt Wismeijer.

“We hebben geen enkel resultaat gevonden dat er op wijst dat mensen die aan BDSM doen een beschadigd psychologisch profiel of iets van een psychopathologie of een persoonlijkheidsstoornis hebben” zegt Wismeijer.

Wismeijer kan niet met zekerheid zeggen waarom BDSM-ers psychologisch mogelijk gezonder zijn dan de rest van de bevolking. Ze zijn wel meer bewust van hun seksuele behoeften en verlangens dan vanilla’s, zegt hij, wat zich kan uiten in minder frustratie in bed en in relaties. Het accepteren van hun ongewone seksuele voorkeuren en ervoor kiezen een BDSM lifestyle te leven kan ook psychologisch zoveel werk en moeite kosten dat dit zich laat vertalen naar positieve geestelijke gezondheid, zegt Wismeijer.

Eén enkele studie zou niet moeten bepalen of een aandoening in de DSM vermeld moet worden of niet, zegt Wismeijer, maar hij voegt eraan toe dat  in combinatie met andere research, de nieuwe resultaten erop wijzen dat BDSM beter als lifestyle keuze gezien kan worden, ook is die dan enigszins anders.

“Ik ben er niet van overtuigd dat BDSM in de DSM-5 thuishoort” aldus Wismeijer.

3 gedachtes over “Onderzoek wijst uit: BDSM-ers zijn psychisch gezonder dan vanilla’s

Opmerkingen? Laat ze me weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.