De clitoris is vele malen groter dan dat knopje wat je ziet

De clitoris is vele malen groter dan dat knopje wat je ziet

Dit is geen nieuws. Maar het is nog steeds niet bij iedereen bekend.

medisch schema van de clitorisAl in 2006 ontdekte de Australische uroloog Dr Helen O’Connell dat de clitoris een veel groter orgaan is dat uitlopers heeft in onder andere de buitenste schaamlippen (labia majora). Lang voor 2006 was de seksindustrie er al van op de hoogte, en zijn er seksspeeltjes ontworpen die ook deze gebieden stimuleren.

En toch is het onder gewone mensen nog niet erg bekend waar de clitoris zich allemaal bevindt en welke vorm de clitoris heeft.
Sterker nog, zelfs nu het mode is om een zogenaamde “schaamlipcorrectie” uit te laten voeren voor cosmetische redenen, is het nog onbekend dat je daarmee grote delen van de clitoris kan beschadigen.


Onderstaand is een vertaling van een artikel dat op 11 juni 2006 gepubliceerd is op de website van BBC NEWS, geschreven door Sharon Mascall. Het Engelstalige artikel kun je hier lezen.

Tijd om de clitoris eens van een andere kant te bekijken

Door Sharon Mascall

Dr. Helen O'Connell, uroloog
Dr. Helen O’Connell, uroloog

Twee millennia lang was het een “heuveltje” – de betekenis van kleitoris, het Griekse woord waar clitoris van afgeleid is.
Maar een Australische uroloog, Dr Helen O’Connell, heeft aangetoond dat de clitoris meer een berg is dan een heuvel.

Haar werk maakt anatomieboeken achterhaald en vraagt om een aanpassing van de mening en kennis van medische professionals. De bevindingen kunnen ook gevolgen hebben voor vrouwen die te kampen hebben met continentieproblemen.

De clitoris kan zich wat omvang betreft meten met de penis.
“De vaginawand is, in feite, de clitoris,” zegt Dr O’Connell, die gevestigd is in Melbourne. “Als je de huid op de zijwanden van de vagina oplicht, zie je de uitstulpingen van de clitoris – driehoekige, halvemaan-vorminge massa erectiel weefsel.”

Bekijk de anatomie van de clitoris op Wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Crus_of_clitoris

Het idee was altijd dat de clitoris niet meer was dan alleen het topje – de “kleine heuvel” of de “glans” maar Dr O’Connell ontdekte de vergissing 17 jaar geleden.
Gefrustreerd dat ze telkens zakte bij een medisch examen, dook ze opnieuw de anatomieboeken in op zoek naar antwoorden. Ze ontdekte dat die ernaast zaten.
“Ze lieten het gewoon weg,” zegt ze. “Het komt neer op de rivaliteit tussen de seksen: het idee dat het ene geslacht seksueel is en het andere reproductief. De waarheid is dat beide seksen zowel seksueel als reproductief zijn.”

Het Australian Doctor’s Fund, een medisch beleids-denktank, eist meer aandacht voor anatomie in de Australische medische opleidingsinstituten.
Zij vinden de lesstof over fundamentele wetenschappen (waaronder biochemie, pathologie en anatomie) zó ontoereikend, dat ze een verzoek bij de Australische regering hebben indiend, waarbij ze een revisie eisen van de opleiding tot arts.

Maar Dr O’Connell gelooft dat de kwaliteit van de opleiding is net zo belangrijk als de kwantiteit. “Bekken-anatomie is niet zo makkelijk te laten zien of te interpreteren,” zegt ze. “De meeste mensen hebben moeite met dissectie-gebaseerde beelden. Die zijn heel confronterend.”
Dr O’Connell werkt zelf het liefst met magnetische resonantie beelden (MRI) om de werkelijke grootte en vorm van de clitoris vast te stellen.

Bekijk ook eens een schematische clitoris in 3D:
http://www.3dvulva.com/

Door de bekkens van gezonde mensen in beeld te brengen – in plaats van het ontleden van dode mensen – heeft ze kunnen constateren dat de levende clitoris nog groter is dan ze eerst dacht.

“De vorm van een clitoris is nergens mee te vergelijken” zegt ze.
“De uiteinden van de clitoris zijn volgepakt met zenuwuiteinden en receptoren – alle trillingen en gevoeligheid zit daar in. Het grootste deel van de clitoris heeft de vorm van een piramide. De basis vormt de uitwendige genitaliën of de vulva en de driehoekige “wanden” zijn gewikkeld rond de urinebuis (urethra) en de vagina.
In opgewonden toestand wordt de hele structuur volgezogen.”

corpus cavernosum, glans of clitoris, crus clitoris en bulb of vestibule zijn zwellichamen die groter, meer gespannen en gevoeliger worden bij opwinding.

“Helen heeft een aanzienlijke inspanning geveleverd om te bevestigen wat we al vermoedden,” zegt Dr Margaret Davy, directeur van gynaecologische oncologie aan het Royal Adelaide Hospital in Zuid-Australië.
“De anatomen van vroeger waren niet geïnteresseerd in de clitoris. De penis was veel interessanter. Die was groter en je hebt geen leesbril nodig om hem te kunnen zien.”

Medische implicaties

Dr O’Connell’s laatste wetenschappelijke paper onderzoekt of een medisch hulpmiddel voor het behandelen van stress-incontinentie kan interfereren met de clitoris-functie. Het onderzoek kan ook gevolgen hebben voor vrouwen die genitale verminking hebben ondergaan.
Met het verwijderen van het topje van de clitoris gaat niet gelijk de hele structuur verloren, aangezien die tot diep in het lichaam reikt.

De grootste impact heeft deze nieuwe kennis waarschijnlijk op het seksleven van stellen die de nieuwe anatomie-kennis in hun voordeel gebruiken.
“De seksindustrie wist dit al een tijdje,” zegt Fiona Patten van de Eros Association, de Australische seks retail en entertainment industrie vereniging.

“Je hoeft alleen maar te kijken naar de volwassen producten op de markt om te zien dat ze niet zijn ontworpen om een klein knopje vinden ergens bij de bovenkant van de vagina. Ze zijn ontworpen om een veel groter gebied te stimuleren.”

Opmerkingen? Laat ze me weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.