Aside

RACK of SSC? is er een verschil?

De term SSC is in de BDSM-scene een ingeburgerd begrip. Het is een afkorting die je bij contactadvertenties of discussies regelmatig ziet staan om aan te geven hoe iemand over BDSM-spel denkt. Die afkorting staat voor Safe Sane en Consensual.
Het gaat daarbij om de afspraken die je met iemand maakt op SSC-basis over het spel of de relatie die je zoekt. Als je tegen iemand zegt dat je “SSC wilt afspreken” dan mag je verwachten dat iemand ‘speelt’ op basis van veiligheid, en ook speelt op een zinnige manier -in de zin dat er over nagedacht is wat de implicaties zullen zijn van een spel- en dat er ook nog is gezorgd voor consensus over alle dingen die er zullen gaan gebeuren.

Lichamelijk en geestelijke veiligheid, daar kan je een boek over volschrijven maar veel belangrijker is dat het voor jullie beiden geldt dat je er aan gewerkt hebt om het gevoel te hebben dat er aandacht is voor de veiligheid op allerlei gebied.
Variërend van materiaalkeuze -die spannende boeien mogen er dramatisch uitzien maar als ze gelijk al zenuwen afknellen dan is het weinig safe materiaal- tot spelvormen -wat je gaat doen, of gaat laten gebeuren-. Het zal duidelijk zijn dat er safe gevreeën wordt, als er gevreeën wordt. Iemand heeft dan dus ook nagevraagd (en als dat niet zo is dan is dat een ‘red flag‘) wat de beperkingen zijn die jij mogelijk lichamelijk hebt, of er emotionele dingen zijn waar iemand rekening mee te houden heeft omdat die voor jou gevoelig liggen, wat de grenzen zijn waar binnen gespeeld kan worden. En laten we heel duidelijk zijn: iedereen heeft recht op grenzen, ook ‘subbies’, ook ‘slaven’ en ‘slavinnen’ 😉 Het zal duidelijk zijn dat er gesproken is over seks-of-niet en dat er ook afspraken zijn over de manieren waarop je het ‘spel’ kan stoppen of even kunt pauzeren (en als dat niet zo is dan is dat een hele duidelijkered flag‘). Natuurlijk kunnen er altijd dingen mis gaan maar het woord consensus staat voorop. Je heb ingetekend op een spel waar voor beiden geen negatieve gevolgen uit zullen komen voor zover dat redelijkerwijs voorzien was. Vaker wel dan niet zullen mensen ook ieder gebruik van genotsmiddelen afwijzen op basis van SSC omdat gebruik natuurlijk altijd de risico’s iets verhoogd.

SSC is best prettig omdat het veilig voelt en hopelijk ook voor beide partijen lekker zal zijn en er is een gedeelde verantwoordelijkheid dat (wanneer dat niet zo is) er dan ook gelijk aan de bel getrokken wordt.


Als je verder wilt gaan

SSC is prettig en veilig -zeker voor starters- maar veel mensen hebben fantasieën die veel verder gaan dan dat. Die gaan bijvoorbeeld verder doordat je overgave wilt vragen zonder dat iemand weet wat er precies gaat gebeuren. Mensen willen soms ook dingen ervaren die niet veilig zijn eigenlijk gewoon omdat je ze nooit 100% veilig kan doen. Een zweep kan -hoeveel je ook geoefend hebt- altijd harder terecht komen dan je wilde, je kan de fantasie van een hand om je keel heerlijk vinden (en breathplay is nou eenmaal niet 100% veilig) of het kan zijn dat je geniet van de fantasie dat er totaal geen rekening met jou wordt gehouden als mens. Dus wanneer je alles dan met SSC hebt afgebakend, dan mist het spel misschien de mogelijkheid tot spanning die je eigenlijk toch wel zoekt.

Die mensen komen dus meestal terecht op de andere afkorting die je vaak tegen komt: R.A.C.K. (Risk Aware Consensual Kink).
Dus bij RACK is het heel helder: “Ja, ik teken in op een zeker risico!” Daar ben ik mij ook bewust van. Sterker nog: daar zijn we ons allebei bewust van.
Dus in een gelijkwaardig overleg vooraf (en als dat er niet is dan is dat een ‘red flag‘) dat je dus voor het ‘spel’ gehad zult hebben, zorg je allebei dat je het gehad hebt over de dingen die mogelijk kunnen gebeuren en wat de risico’s daarvan kunnen zijn… en daar kies je voor.
De consensus betekent dus ook dat je een actieve keuze hebt voor een rol in dat geheel, hoe ‘passief’ die rol er aan de buitenkant ook moge uitzien, die keuze is gemaakt en de grenzen ervan zijn besproken. Die gezamenlijke verantwoordelijkheid draag je ook tijdens het spel, al was het maar de mogelijkheid om te communiceren wat er in jou gebeurt. Risk aware consensual kink, dus.

Want dat het over Kink gaat, dat wordt in de afkorting ook wel duidelijk. Dus iets met seks is zeer waarschijnlijk -maar ook zeker niet altijd van toepassing- en dat het niet gaat om “de dienaangaande gebruikelijke handelingen met het licht uit”, dat wordt ook wel duidelijk door de “K” in RACK 😉

Welke risico’s vind ik acceptabel en welke risico’s vind ik voor mijzelf of voor een ander niet meer acceptabel is dus de kernvraag bij RACK.
Wat zijn mijn grenzen en dan waarschijnlijk: “wat zijn mijn harde grenzen die buiten mijn idee vallen van ‘spel?” en wat zijn ook de zachtere grenzen waar misschien best wat heftigheid op zit en best wat griezel of pijn, maar dat zijn de dingen waar ik met enige voorzichtigheid mee om wil gaan. Maar ik wil niet bang hoeven zijn dat ik aan een spel begin waarin ik niet bang hoef te zijn dat er lastige dingen zullen gebeuren.


Als je op zoek bent naar het verschil

Dus als je zoekt naar het verschil: het zal je duidelijk zijn dat de tweede vorm heftiger is, en vaak ook meer ervaring vraagt.

De valkuil van veel beginners is vaak dat zij te hard van start gaan. Dat ze al een poos fantaseren en dat zij het “nou eindelijk wel eens willen meemaken”.
Dus dan zie je nog wel eens mensen die nog nooit de impact van een zweep daadwerkelijk op hun huid gevoeld hebben, die beginnen te vertellen dat zij een hoop kunnen hebben -omdat ze in hun fantasie zo hard geslagen kunnen worden- en je hoort mensen die veel gefantaseerd hebben over vernedering, die aangeven dat zij “alles zullen uithouden wat je maar zou kunnen willen als Dom(me)”… Nog even helemaal afgezien van het feit dat dat dit nogal een hoop is: “wat sommige mensen zouden kunnen willen”. Een carte blanche (zeker gecombineerd met weinig ervaring) is gewoon eigenlijk niet RACK (en wel degelijk een ‘red flag‘). Dat is “doe maar, joh” (en als je het niet goed doet dan klaag ik achteraf wel).

RACK is het aangaan van een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin je dus ook elkaar gezamenlijk informeert over risico’s, nadenkt over de ervaringsniveaus en daar ook eerlijk over bent naar elkaar om het dan vervolgens in een zoektocht met z’n allen reteleuk en spannend te maken voor alle partijen, want dat is het doel van iedereen bij RACK.

Opmerkingen? Laat ze me weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.