Aan handen en voeten gebonden, Mis(ver)standen rond BDSM-scenes en de toereikendheid van zorg en recht

Aan handen en voeten gebonden, Mis(ver)standen rond BDSM-scenes en de toereikendheid van zorg en recht

Perseus-and-Andromeda,-1572Het onderzoek “Aan handen en voeten gebonden, Mis(ver)standen rond BDSM-scenes en de toereikendheid van zorg en recht” door Peter Kruize en Paul Gruter, was even een steen in de relatief rustige vijver van de BDSM-ers. Even waren alle media weer gericht op S/M dus de kans is groot dat je er in de afgelopen dagen over hebt gehoord.

Voor de mensen die niet de tijd hebben om alles helemaal te lezen: mijn aller kortste samenvatting is de volgende:

Aantallen: Er zijn best een hoop kinksters (hoewel ik persoonlijk denk dat de aantallen van het onderzoek wat laag zijn ingeschat want als zij zeggen dat er 5 tot 10 duizend in de “harde kern” zitten en ik zie dat er 48 tot 49 duizend kinksters in Nederland aangesloten zijn op FetLife, om het nog maar even niet te hebben over het aantal mensen die zich op hun vakantie adres in Antarctica hebben ingeschreven) 😉

Maar goed, de 10% van de mensheid die minstens “enige interesse in BDSM” hebben, die wordt ook in dit onderzoek wel genoemd. En misschien hangt het ook af van de definitie van “kern”.

Back to topic: als je mensen aan de slag gaan om andere mensen “aan handen en voeten te binden” dan maken mensen helaas af en toe foutjes:

 • fysiek komt er wel eens iemand door bij de huisarts terecht (die “één-op-zeven” die het zo leuk lijkt te doen in de media) maar dat is slechts zelden echt heftig.
 • Emotioneel worden er ook nog consent verbroken en worden er wel eens grenzen overschreden. Vrouwen rapporteren dat meer en zeer waarschijnlijk gebeurt het ook meer bij vrouwen en dan met name de mensen die nieuw in de scene komen op jongere leeftijd maar als je de cijfers uitzet tegen de algemene (vanilla) cijfers dan is het netto risico in de scene lager. Er is ook aandacht voor BDSM-ers met een diagnose maar dat lijkt wat hoog belicht te zijn als je andere onderzoeken leest.
  • Soms is er bij de emotionele en relationele misverstanden een beetje sprake van drama, slachtofferisme en Dom-blaming (het is ook echt afgrijselijk hoe slecht die Dom(me)s zijn in mindreading).
   Maar laten we niet te lacherig doen want soms zijn er ook inderdaad echt schrijnende gevallen die we met z’n allen misschien soms ook wel een beetje missen (zelfs niet willen zien?).
  • Gelukkig heeft de scene wel degelijk zijn eigen dragend vermogen als de emotionele missers boven tafel komen. Mensen geven meestal aan in de scene wel hulp te kunnen vinden bij vrienden en vriendinnen (en kijk anders bijvoorbeeld ook even naar: sponsor).
  • In een enkel geval wordt er ook aangifte gedaan, en daar zou (in het kader van toereikendheid van recht) nog wat adequater mee om kunnen worden gegaan. Enige extra kennis op dit gebied zou zeker waardevol zijn volgens de schrijvers.
   Nota Bene: kom gerust eens naar een cursus bij ons: als je serieus bent dan werken we als Kink Info graag aan opleiding mee!.
  • De behandelaars (betreffende de toereikendheid van zorg) weten nog niet zo goed met BDSM om te gaan (38% van de clientèle is niet echt tevreden. Oplossingen als informatiebakens zoals KinkAware.info en een Kink Aware Professional-lijst die actieve intervisie (KinkAware.net?) makkelijker maakt, worden door de schrijvers voorgesteld).

Epiloog

We maken met z’n allen nog genoeg domme foutjes en alhoewel de jonge scene blijkbaar al helemaal niet zit te wachten op van die “ouwe lijken van boven de 35” die zo nodig willen vertellen “hoe het moet” (wat ik mij overigens goed kan voor stellen want zelf vond ik dat soort ‘docenten’ soms ook nogal pijnlijk). Over het geheel genomen raden de onderzoekers de scene toch wel aan om ons bezig te houden met kinky educatie (Yay!).

Nederland heeft nog wat te leren (bij voorbeeld van Duitsland) maar we doen het helemaal niet zo slecht. En we lopen nog altijd voor op onze zuiderburen… (heb je het stuk van Jantien Seeuws over onze zuiderburen gelezen in de Knak?)

Dus ik sluit me helemaal aan bij de mensen die dit een goed stuk vinden.
Misbruik komt voor, goed dat we dat (beginnen te) accepteren in de scene en dat we daarover praten met elkaar. Hopelijk spreken we de mensen aan die het doen en de mensen die het met zich laten doen. Hoe meer fatsoenlijk onderzoek er over ons kinksters komt, hoe meer we eigenlijk best een OK groep mensen zijn 🙂

Literatuur:

Opmerkingen? Laat ze me weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.