Wat zijn de HIV risico’s van neuken versus orale seks?

Wat zijn de HIV risico’s van neuken versus orale seks?

Een vraagje voor wereld Aids dag…

HIV risico’s van neuken versus orale seks

World AIDS DayQuestion: ik had een vriendje dat me zei: “waarom zouden we condooms gebruiken bij het neuken? Ik lik jou toch ook zonder bescherming?” En toen wist ik even niet wat ik moest zeggen…

Els

Answer: Aan de ene kant is er terecht angst voor HIV en AIDS, aan de andere kant neuken mensen alsof het virus niet bestaat. Dat verbaast mensen soms maar dit laatste is eigenlijk wel gebruikelijk bij mensen die merken dat de informatie die zij krijgen niet echt helder is. Kinderen die, bijvoorbeeld, van hun ouders horen dat drugs gelijk enorm verslavend zijn, die knikken vriendelijk naar ze en leggen vervolgens alle zinnige adviezen die hun ouders ook nog zouden kunnen hebben verder gewoon naast zich neer omdat ze niet meer geloven dat er nog iets zinnigs gezegd wordt.
Iets soortgelijks gebeurt ook bij de besmettingskans voor HIV. Wanneer ik te horen krijg dat er safe-sex en unsafe sex bestaat zonder dat er een verschil wordt gemaakt tussen “hoe safe?” of “hoe unsafe?” dan, dan krommen vaak m’n tenen.


Wat is er nou safe?

Onbeschermde orale seks en anale seks zijn allebei unsafe. Oh trouwens, seks met een condoom is dat ook want condooms kunnen scheuren. Maar beschermd is wel een e-nor-rum stuk safer dan seks zonder condoom.

goed beschouwd is er altijd een (miniem) risico wanneer mensen iets seksueels doen met elkaar

Dus daar komen we dan ook gelijk tegen dat er inderdaad altijd risico’s zijn…
en wat die risico’s dan zijn.

HIV verspreidt zich via lichaamssappen als bloed, sperma, vaginaal lichaamsslijm, anaal slijm en melk. Het verspreid zich niet door spuug of zweet en je raakt niet besmet door het aanraken van de huid of op openbare toiletten 😉

Ja, als het virus grip op uw lichaam krijgt zijn de resultaten (ook als is het minder dodelijk tegenwoordig) echt erg groot. Maar verder is het virus wel een virus dat weinig kracht heeft om buiten een lichaam te overleven. Enzymen en zuren maken het snel kapot en het komt niet makkelijk door slijmvliezen heen.
Dus -in het kader van risico berekening- de schade is groot. Logisch dat je erg voorzichtig wilt zijn en de kans op besmetting verschilt sterk door de manier van vrijen.


Slijmvliezen

Wanneer we sperma op onbeschermd dun slijmvlies laten lopen dan bestaat de kans dat het virus deze barrière door gaat. Dus de hele ‘load’ deponeren in een onbeschermde anus waar het alle tijd krijgt om rustig opgenomen te worden, dat is een groot risico.
Dat geldt ook voor andere gevoelige slijmvliezen (denk Bukkake) zoals bijvoorbeeld het slijmvlies van je ogen (niet voor niks trekken we het onderste ooglid naar beneden om te zien hoeveel rode bloedlichaampjes er zijn, want die bloedvaatjes liggen daar zo prettig dicht aan de oppervlakte) maar je snapt dat de hoeveelheden daar toch wat minder zullen zijn en de ‘contact tijd’ waarschijnlijk toch wel wat korter. Mogelijk te vergelijken met het klaarkomen in de vagina waar het slijmvlies ook gevoeliger is maar toch echt een stuk steviger dan in de anus of van de oogleden… Maar daar zal toch de contacttijd weer een stuk langer zijn als je niet gelijk met medische apparatuur spoelt (en dan nog… je moet behoorlijk spoelen om alle spermacelletjes er weer uit te krijgen. En zelf spoelen onder de douche is al helemaal geen goed idee want daarmee duw je het sperma vooral hoger de vagina in). De andere kant op kan je jezelf voorstellen dat het HIV in de anus zelf, zeker als die even fors gestimuleerd is en dus erg goed doorbloed is, aanwezig zal zijn in het slijm van het anale slijmvlies. En dan moet, voor een besmetting de ander kant op, het virus dus niet zozeer door de huid van de eikel of de schacht heen, maar door het pisbuisgaatje zodat het in het slijmvlies van de urineweg terecht komt.
Je begrijpt dat de kans voor iemand om van penis naar anus te besmetten véééle malen groter is dan dat de kans is dat iemand van anus naar de penis besmet wordt.
Je begrijpt dat “scharen” met een vrouw vele malen veiliger is voor een vrouw, dan neuken met een man.


De mond

Iets soortgelijks geldt voor de vagina en nog een slag veiliger voor de mond.
Ook in de mond van een HIV- besmet iemand zal erg weinig HIV te vinden zijn. Dat maakt likken minder risicovol (mond naar vagina besmetting) en pijpen is eveneens weinig risicovol als iemand niet veel bloed in z’n mond heeft (denk aan bloedend tandvlees). Omgekeerd is natuurlijk het likken van een HIV-besmette dame die aan het menstrueren is risicovoller dan op andere dagen in de maand. Verder is natuurlijk het risico van het pijpen van iemand met een besmetting ook weer sterk afhankelijk van klaarkomen in de mond of niet en doorslikken of niet.
De mond is natuurlijk een holte met slijmvlies dat toch wat steviger is en niet alleen dat, de mond zit vol enzymen die er op gericht zijn om alles af te breken wat er in komt. Dan hebben we het nog niet eens over maagzuur waar HIV echt erg weinig overlevingskans heeft. Maar goed, een maagzweertje of slokdarm-beschadiging zal dat weer anders maken.


Onderzoek

Over het risico van pijpen en orale seks is een interessant onderzoek gedaan bij stellen waarvan de een seropositief was (dus besmet met HIV) en de ander niet. 135 koppels zijn jaren bij gehouden en er is gekeken naar de risico’s van hun seksuele praktijken, namelijk van onbeveiligde orale seks. De opgetelde aantallen waren zo’n 10.000 keer dat er gelikt werd en dat er zo’n 9.000 keer gepijpt is waarvan zo’n 3.000 keer in de mond van de ontvanger is klaargekomen. Niemand is besmet geraakt.
In Amerika is er een half jaar gekeken naar 239 homofiele mannen die in 98% van de gevallen zonder condoom pijpten waarvan een derde in de mond klaar liet komen en van die groep slikte tweederde het sperma in. Zij hadden geen anale seks. Niemand is besmet geraakt.


Conclusie

Hiermee ga ik zeker niet zeggen dat orale seks zonder condoom of dental dam veilig is maar het is minder onveilig dan dat we lange tijd hebben gedacht, zelfs wanneer je in de mond klaar laat komen en zelfs wanneer het sperma wordt doorgeslikt.

Ik vindt het belangrijk dat mensen zelf hun beslissingen maken maar ik vind het belangrijk dat mensen dit doen op basis van goede informatie. Dus wanneer iemand zegt ik wil dat je een condoom gebruikt bij vaginale en anale seks maar ik ben wel bereid je zonder condoom te pijpen of te likken, dan loopt iemand weliswaar een risico door op die manier met je te vrijen, maar dat risico is kleiner dan misschien verwacht toen je nog dacht dat je appelen met peren kon vergelijken.

Zelf lezen?
Zie: http://www.hivnet.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3737&Itemid=326


PS vraagje

Question n.a.v.: “is ook gekeken naar risico’s van andere ziekten dan HIV/AIDS? Want iemand die dit leest zal denken: zie je wel… oraal is veilig”
Answer: Andere SOA’s als Chlamydia, Gonorroe, Herpes en genitale wratjes zijn een stuk sterker dan HIV en die kunnen dus ook makkelijker overleven. Zo makkelijk dat zelfs het gebruik van een condoom niet eens veel zekerheid biedt. Niet te vergelijken met HIV dus.
Chlamydia & Gonorroe zijn goed te behandelen terwijl Herpes (20% tot 25% van de seksueel actieve bevolking!) en genitale wratjes eigenlijk momenteel niet goed te genezen zijn. Maar de schade door deze ziekten is natuurlijk aanzienlijk kleiner dan HIV zodat, ondanks dat ze véééél besmettelijker zijn.

Ik heb in het vorige stuk alleen over de risico’s op een besmetting met HIV gesproken omdat HIV en AIDS natuurlijk wel een aparte status hebben binnen de SOA’s door hun heftig verloop. Maar laat ik heel duidelijk zijn. Genitale wratjes en ook herpes wordt ook mèt condoom makkelijk overgebracht (omdat dit virus dus zo sterk is dat het wèl door huid-huid-contact kan worden overgebracht). Deze virussen zijn veel sterker en overleven veel langer in de buitenlucht zodat zij bijvoorbeeld van de liezen naar de dijen van de partner kunnen ‘overslaan’. Maar hun gevaar is zo veel kleiner dat door dit soort ziekten niet eens meer over “safe seks” gesproken wordt. Condooms die dus geen herpes tegen houden staan zo toch te boek als “safe seks”.

Chlamydia, Gonorroe en Syphilis zijn ziekten die zich wèl goed door een condoom laten tegenhouden maar die dus tegelijkertijd wel degenlijk fors overdraagbaar zijn bij orale seks met een besmette partner. En zelfs daar zijn de risico’s niet eens klein. Bij de laatste twee zijn er (als gevolg van Zuid-Amerikaanse prostituees die op een onhandige manier antibiotica slikten en zo de bacteriën resistent maakten) versies in de wereld geholpen die zo veel agressieve medicatie nodig hebben voor ze uitgeroeid worden dat de drager eerder sterft aan de medicatie dan de bacteriën zodat er dus netto een dodelijke aandoening bij gekomen is die wel degelijk oraal overdraagbaar is.

Ik zou dus -in antwoord op je vraag- niet willen stellen dat het veilig is om iemand in je mond te laten klaarkomen.
Maar wanneer we accepteren dat er eigenlijk werkelijk niets is dat 100% veilig is dan kan je jouw eigen risico’s gaan inschatten (zie: Risk Aware Consensual Kink*) en inderdaad, als je accepteert dat je mogelijk soms behandeld zult moet worden voor Chlamydia, Gonorroe of Syphilis dan is orale seks niet 100% veilig maar wel veiliger dan we voorheen aannamen.
Maar 100% veilig is niets. Zelfs handenschudden niet (griepvirus).


Opmerkingen? Laat ze me weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.