Leuker feesten door niet out te gaan

Leuker feesten door niet out te gaan

kinkinfo_howtoparty_outAfgelopen weekend weer eens meegemaakt dat je iemand moet gaan lopen “bij houden” en vervolgens weg moet helpen dragen met de jongens van de EHBO op een party… Dat is niet leuk, het is niet de eerste keer dat ik dat meemaak met mensen en het is voor mij dan ook wel de aanleiding voor dit stukje.

nee, het overkomt niet alleen anderen


vrijheid en verantwoording

Ik ben helemaal niet van zins om hier moraliserend over te gaan doen. Sterker nog het combineren van drugs en seks(feesten) kan heel leuk zijn*. Maar het vereist wel dat je je eigen verantwoordelijkheid neemt.

Ja, vroeger dachten we dat de verslavende werking van GHB wel mee viel en Nee, dat is niet zo, dat valt niet mee.

Zowel wat het verslavingsrisico als het risico van overdosering betreft!
Ik ga het dus niet aanraden maar als je het doet doe het dan verantwoord en lees je in, van te voren.


Jouw verantwoordelijkheid voor de fun van anderen

Mensen zouden zich wat bewuster mogen zijn hoe a-sociaal het is om een “g-slaapje” te doen op een feest en wat de invloed is op de sfeer van een feest.

Je kan alleen maar het recht claimen om drugs te gebruiken als je dat op zo’n manier doet dat je niet het feest versteert voor de omstanders die in één keer jouw verantwoordelijkheid in hun schoenen geschoven krijgen zonder dat ze daarom hebben gevraagd.


downers

Het nemen van een downer en zeker het combineren van downers is altijd tricky. Maar dat geldt zeker voor GHB. GHB is een drug die als eigenschap heeft dat de “leuke hoeveelheid” erg dicht bij de “omval-hoeveelheid” ligt. Downers kunnen maken dat je bewusteloos raakt en dat je stikt in je eigen slappe tong, Downers kunnen zelfs maken dat je ademprikkel wegvalt en het zuurstofgebrek kan coma en dood veroorzaken, veroorzaakt een aantal doden per jaar. Verder is het een drug die zelden in een goed laboratorium gemaakt wordt dus de sterkte van het goedje varieert nogal. Soms heb je GHM van 250mg/­ml tot 650mg/ml. Dan is het ook nog dat er soms GBL in zit en soms niet (GBL versterkt de verdovende werking behoorlijk) zodat je dus goed beschouwd eigenlijk helemaal niks echt zinnigs kan zeggen over de uitwerking van een bepaalde hoeveelheid van een bepaalde koop. Dan is ook nog de vulling van de maag belangrijk omdat dit ook bepaalt hoe snel het opgenomen wordt (15-45 minuten op een lege maag). En je moet dus voor een lichter persoon ook minder gebruiken. Wat “leuk” kan zijn voor iemand van 110 kg kan een overdosis zijn voor de partner die 55kg weegt.

vaak gaan mensen ‘out’ omdat ze niet het geduld hebben gehad om te wachten op de werking van de eerste dosis en al bijslikken voordat de vorige dosis in hun bloed zit

Ik ga dus niet zeggen hoeveel je moet nemen hoewel ik afraad om een eerste keer over de 0,25 per 10 kg. lichaamsgewicht heen te gaan bij een eerste dosis (dus voor iemand van 60kg is dat dis 1,5ml).
Een belangrijke tip is dus inderdaad om ook de verantwoordelijkheid te nemen om heel zuiver te doseren door een 5ml spuitje te gebruiken om de dosis in op te zuigen voordat je het in je drankje doet. Dan weet je nauwkeuriger wat je precies aan het doen bent dan als dat je maar zo’n beetje “een klein slokje”, of “een dopje” of “een buisje” gaat nemen ofzo. Want dat is gewoon dom bezig zijn.
En ik zou ook niet aanraden om “bij te slikken” binnen anderhalf uur.
Het combineren met alcohol (tot 5-6 uren na inname) is niet verstandig omdat alcohol ook een downer is en deze middelen kunnen elkaars werking versterken. Er wordt dan vaak vergeten hoeveel er nou eigenlijk in gegaan is en vaak zie je dat overdosering en coma of dood omdat iemand niet meer ademt een gevolg is van het combineren van verschillende downers.

Ga er gewoon niet vanuit dat de eerste keer heel erg leuk wordt maar dat je op onderzoek gaat of het wel een keer leuk zou kunnen worden of dat het niet je ding is.


Leesvoer’

Een aardig filmpje van spuiten en slikken:

Wat te doen als iemand out gaat van de GHB

Iemand is nog wel aanspreekbaar en bij bewustzijn:

 • probeer iemand gerust te stellen (hou het positief en aardig)
 • controleer iemands hartslag en ademhaling (is die onregelmatig: EHBO of 112)
 • laat iemand regelmatig klein beetjes drinken (zoet drankje zonder cafeïne. dus geen koffie, cola, red bull e.d)
 • als iemand heeft gebraakt laat iets eten (banaan bijv)

Iemands bewustzijn is verminderd:

 • probeer om wakker te houden (eventueel met pijnprikkels)!!!!
 • controleer voortdurend hartslag en ademhaling (anders EHBO of 112)
 • iemand nooit alleen laten (nee, een G-slaapje is NIET onschuldig)!!!

Iemand is diep bewusteloos:

 • stabiele zijligging
 • controleer hartslag en ademhaling
 • nooit alleen laten!!!
 • maar als iemand niet snel bijkomt EHBO of 112!!

Wil je meer lezen kijk dan bij Unity*
of lees nog eens over overdosering van dope*

5 gedachtes over “Leuker feesten door niet out te gaan

 1. Nog een aantal tips bij gebruik:
  – Indien je het gevoel hebt te laat te hebben gedoseerd en bij wilt nemen, is het van belang niet alleen minimaal 1,5 uur te wachten tot je de volgende dosering neemt, maar ook dat de volgende dosis de helft is van de eerste. Dit in verband met dat de effecten voor je gevoel uitwerken, maar de GHB nog wel in je lichaam zit, dus men bij een volgende dosis minder nodig heeft voor hetzelfde effect.
  – Vergeet bij gebruik ook vooral NIET om in je telefoon of iets dergelijks een notitie bij te houden van het tijdstip en aantal ml van doseringen. Tijdens gebruik kan men zich verliezen in de tijd / vergeten om welk tijdstip en welke dosering men eerder heeft genomen. DAARBIJ is het ook handig, mocht iemand out gaan, dat de EHBO weet hoeveel die persoon heeft gebruikt.
  – En verder: LAAT JE DRUGS ALTIJD TESTEN! Helaas kan er niet getest worden hoeveel werkzame stof er in de vloeistof zit, maar in ieder geval wel of het GHB of GBL is. Handig om te weten vanwege het feit dat GBL veel sterker is, dus men sneller zal overdoseren in het geval men een dosering als bij GHB zal nemen. Kijk voor een drugstestservice, voorwaarden en openingstijden bij jou in de buurt even op: http://www.drugs-test.nl/waar-testen-

  Ik lees hier tevens alleen over de gevaren van de combinatie GHB met andere downers, uiteraard vergroot het de kans op verliezen van bewustzijn of zelfs ademstilstand. Toch is ook de combinatie met uppers gevaarlijk, aangezien men daardoor vaak denkt meer GHB te kunnen nemen, omdat zij zich door uppers meer ‘nuchter’ gaan voelen. Echter is dit alleen een gevoel, geen feit. Dit resulteert dan vaak in dat wanneer de upper uit is gewerkt, men alsnog out gaat. De dosis GHB zit dan eenmaal alsnog in het lichaam en doet z’n “werk”. Overigens is uit onderzoek gebleken dat de combinatie met uppers de kans op een langere coma vergroot.

  En indien men denkt dat out-gaan geen gevolgen meebrengt? Omdat – zoals in artikel genoemd – men zich kiplekker voelt wanneer (mits coma) men wakker wordt.. Er zijn al aanwijzingen dat het kan leiden tot hersenschade, doordat er een tijdelijk zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Denk hierbij aan geheugenproblemen, leerproblemen en concentratieproblemen. Wat dan ook een reden is dat hier momenteel meer onderzoek naar wordt gedaan.

  Vergeet vooral niet dat het gebruik van drugs NOOIT zonder risico’s is.

  Like

  1. Inderdaad wordt het risico van de combi uppers samen met downers vaak onderschat. Zeker omdat de werking van een downer als GHB veel langer duurt dan de relatief kortere piek van een upper als cocaïne.
   Daar zeg ik meer over in mijn andere blog. Dus als je daar meer over wilt weten:

   https://hanswest.wordpress.com/2016/05/06/het-risico-van-polygebruik-uppers-naast-downers-is/

   Ook over GHB en de combinatie van drugs en seks zeg ik een paar dingen. Om mee te beginnen:
   https://hanswest.wordpress.com/2016/03/04/over-seks-en-middelengebruik-en-je-afhankelijkheid-maakt/
   https://hanswest.wordpress.com/2015/05/27/chemsex-de-combi-drugs-en-seks-is-leuk/

   En inderdaad gebruik van drugs en alcohol (van alcohol wordt vaak vergeten dat het eigenlijk een behoorlijk heftige drug is die veel verslaving oproept, veel afhankelijk veroorzaakt, lichamelijke schade veroorzaakt en levens eist) is nooit zonder risico en het is ook goed dat we die risico’s bewust zijn. Niet op een belerende manier maar op een degelijk geïnformeerde manier.
   Kinkinfo probeert niet te zeggen dat risico’s per sé moeten worden voorkomen, het gaat er om dat we ons informeren over mogelijke risico’s en kijken welke keuzes we daarin met zelf-verantwoordelijkheid willen nemen.

   Like

Opmerkingen? Laat ze me weten :-)

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.